Szukasz idealny przepis na ketchup z pomidorów ? Lato w pełni i powoli zaczynamy zbierać plony z naszych ogrodów i balkonów. Jagody, maliny, truskawki, ogórki, sałaty, cukinia i pomidory to jedne z najpopularniejszych i najczęściej uprawianych roślin. I to właśnie pomidorów mamy czasem nadmiar i zastanawiamy się, co z nich zrobić. Soki pomidorowe lub na przykład domow ketchup stają się coraz bardziej popularne. Chcesz zrobić ketchup z pomidorów i nie wiesz jak się do tego zabrać? Wypróbuj nasz świetny przepis na ketchup! Jak postępować, co dodać do ketchupu i jak go przechowywać? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w tym artykule. Wypróbujesz go z nami?
Treść artykułu
Czego będziemy potrzebować do przygotowania domowego ketchupu
Oczywiście ketchup pomidorowy ma swoją podstawę i jest nią nic innego jak pomidory. Bardzo ważnymi składnikami są ocet, sól i cukier. Te trzy składniki sprawią, że nasz ketchup będzie miał odpowiedni smak i będzie zakonserwowany. Nie powinno zabraknąć również liścia laurowego, całych goździków, ziela angielskiego, mielonego cynamonu, czarnego pieprzu i mielonej słodkiej papryki. W składnikach powinny znaleźć się również nieobrane jabłka. Nie tylko dodają one ketchupowi wspaniałego smaku, ale także działają jako zagęszczacz. Jeśli wolimy ostrzejszy ketchup, możemy połączyć mieloną słodką paprykę z mieloną ostrą papryką lub dodać papryczkę chili. Niektórzy dodają też do ketchupu cebulę. Oczywiście są też słoiczki.
Przepis na ketchup z pomidorów
Jak zrobić domowy ketchup? Procedura jest bardzo prosta i może być opanowana nawet przez mniej doświadczonych kucharzy.
Co wchodzi w skład ketchupu?
- 2 kg pomidorów
- 2 większe cebule
- 2-3 większe jabłka
- 125 ml octu
- łyżka soli
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki lub papryczki chili (do smaku)
- 5 goździków
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 150 g cukru
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Jak zrobić ketchup ze świeżych pomidorów?
- Umyj i oczyść pomidory, cebulę i jabłka.
- Pokroić pomidory, jabłka i cebulę idealnie w krążki.
- Gotować pokrojone składniki przez około 1,5 godziny z octem, solą, mieloną słodką papryką, ostrą papryką, goździkami, zielem angielskim i pieprzem.
- Następnie dodać cukier i gotować bez przykrycia przez około 15 – 20 minut.
- Po ugotowaniu wszystko zmiksować, odcedzić i przelać do przygotowanych wysterylizowanych słoików z pokrywkami.
- Dokładnie wytrzeć szyjki słoików i dobrze je zakręcić.
- Pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.
Przechowywanie domowego ketchupu
Jak przechowywać domowy ketchup? Ketchup będzie przechowywany w lodówce przez około pół roku bez puszkowania. Ważne jest, aby umieścić ketchup w lodówce tylko wtedy, gdy jest całkowicie schłodzony. Zaleca się jednak przechowywanie ketchupu w słoikach, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Jest to bardzo łatwe i każdy może to zrobić.
Jak zrobić ketchup?
- Słoiki i pokrywki muszą być odpowiednio umyte, wysuszone i wygotowane, zaleca się pozostawienie ich do wyschnięcia np. w piekarniku i nie suszenie ich ręcznikiem (idealne są słoiki tego samego rozmiaru).
- Napełnić słoiki około 2 cm poniżej krawędzi.
- Nałożyć pokrywki na słoiki i dobrze je dokręcić
- Umieść przygotowane słoiki w rondlu (najlepiej bezpośrednio w słoiku) i wlej wodę do krawędzi słoików. Jeśli nie masz garnka do konserwowania, możesz użyć zwykłego garnka, ale umieść ściereczkę na dnie, aby słoiki nie pękły podczas gotowania.
- Przechowuj ketchup w temperaturze 80 stopni przez około 30 minut.
- Odwróć słoiki do góry dnem, aby wypuścić powietrze. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w lodówce. Ketchup powinien być przechowywany przez ponad rok.
Zalety ketchupu domowej roboty
Domowy ketchup ma wiele zalet. Jedną z pierwszych zalet jest to, że wiemy, co tak naprawdę znajduje się w ketchupie. Ketchup jest więc wolny od dodanych konserwantów i sztucznych substancji. Ma minimalną ilość kalorii, tłuszczu i węglowodanów. Zawiera natomiast duże ilości likopenu. Likopen jest przeciwutleniaczem i pomaga promować zdrowy poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko różnych rodzajów raka. Jest również bogaty w witaminę A, która ma pozytywny wpływ na nasz wzrok, skórę, błony śluzowe i kości.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.