Rozpoczyna się sezon na pomidory. Nie wiesz, co z nimi zrobić? Spróbuj kiszone pomidory! Gdy lada warzywna w sklepach jest zimą pusta, przygotowywane od lata pomidory w puszce naprawdę rozgrzewają duszę. Dlaczego? To doskonały dodatek do dań głównych lub zdrowa przekąska, której smak jest słodki, pikantny, a dzięki marynacie również słony – więc czeka na Ciebie prawdziwe doznanie smakosza. Jak zrobić taki dżem pomidorowy w domu?
Treść artykułu
Jakie pomidory wybrać do konserw?
Małe pomidory, które łatwo mieszczą się w szyjce pojemnika, najlepiej nadają się do konserw. Upewnij się, że skórka pomidorów jest twardsza, w przeciwnym razie może pęknąć z powodu wrzącej wody. Z tego samego powodu przejrzałe i miękkie pomidory nie sprawdzą się – zachowaj je np. do przygotowania sosu. Nie należy również używać zielonych pomidorów. Unikaj używania pomidorów o różnym stopniu dojrzałości.
Nie może też nosić śladów gnicia ani miejsc zaatakowanych przez owady. Nawet jeden taki pomidor może zepsuć całą konfiturę. Pomidory powinny być zatem dojrzałe, jednolitej wielkości, bez pleśni i widocznych uszkodzeń – dlatego zdecydowanie nie lekceważ ich selekcji. Pomidory czereśniowe świetnie nadają się również do konserw – nie trzeba brać tylko czerwonych pomidorów koktajlowych, odpowiednia jest również mieszanka z żółtymi.
Jak przechowywać kiszone pomidory na zimę?
Proces konserwowania pomidorów rozpoczyna się od umycia słoików i samych pomidorów. Jeśli chcesz zakonserwować pomidory bez sterylizacji, nie zapomnij zamknąć słoików i pokrywek przed włożeniem warzyw. Jeśli chcesz je zakonserwować sterylizacją, wystarczy dokładnie umyć pojemnik sodą. Konserwowanie daje możliwość długotrwałego przechowywania dzięki dwóm głównym czynnikom – octowi i obróbce cieplnej.
Metoda bez sterylizacji z podwójną wrzącą wodą jest bardziej odpowiednia dla trzylitrowych słoików i dużych partii pomidorów. Ale korzystniejsza jest puszka ze sterylizowanymi litrowymi słoikami i małymi pomidorami, takimi jak wspomniane pomidorki koktajlowe.
Wypróbuj również nasz wspaniały przepis na ketchup z pomidorów.
Co będzie potrzebne na kiszone pomidory?
Przygotowywać:
- 5 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz
Według własnego uznania można dodać pietruszkę, krążki cebulowe lub słodką paprykę.
Aby przygotować 4 szklanki po 2 litry, potrzebujesz również sosu z 3 litrów wody. Na 1 litr potrzebujesz:
- 1 łyżka soli
- 3-5 łyżek cukru
- 50-60 ml octu
Kiszone pomidory bez sterylizacji
Jak przechowywać pomidory w słoikach?
- Obrane ząbki czosnku ułożyć na dnie czystych szklanek, dodać 8 ziaren pieprzu, liść laurowy oraz dowolne zioła, liście lub ostrą paprykę według uznania.
- Napełnij kieliszki po samą szyję pomidorami, pozostawiając między nimi jak najmniej miejsca.
- Zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut. Wlej wodę ze szklanek do rondla, zagotuj i ponownie zalej pomidory wrzątkiem. Przytrzymaj ponownie przez 15 minut.
- Wlej wodę z puszek do garnka i postaw na kuchence. Dodać sól i cukier na polewę i doprowadzić płyn do wrzenia. Na samym końcu dodać ocet.
- Napełnij słoiki pomidorami z wrzącym sosem.
- Nie zapomnij sprawdzić jakości nasadki, aby woda nie wyciekała. Jest to ważne, w przeciwnym razie dostanie się powietrze i słoiki mogą eksplodować.
- Obróć puszki z pomidorami i pozwól im stopniowo ostygnąć pod kocem w ciągu dnia.
Sterylizowane kiszone pomidory
Jak kisić całe pomidory?
- Ułóż przyprawy na dnie umytej szklanki i ułóż na niej pomidory.
- Przygotuj dressing z wody, wymaganej ilości soli i cukru z octem. Jak tylko zacznie się gotować, przelewamy do szklanek. Zakryj pokrywki, ale nie dokręcaj.
- Jak długo sterylizować pomidory? Sterylizuj pojemnik z pomidorami przez 15-20 minut w garnku z wodą. Wlej gorącą wodę praktycznie po samą górę szklanek. Nie pozwól mu się energicznie zagotować, w przeciwnym razie może się do nich dostać.
- Ostrożnie wyjmij gorące szklanki z wody.
- Dokręć i połóż je do góry nogami i pozwól, aby dzień ostygł.
Praktyczne porady
Czy masz myśli przebiegające przez głowę o tym, jak konserwować pomidory i jak długo mogą trwać? W takim razie wiedz, że pomidory konserwowane w ten sposób można przechowywać nawet do dwóch lat, najlepiej w piwnicy. Jeśli przechowujesz je w mieszkaniu, wybierz ciemne i suche miejsce o umiarkowanej temperaturze. Najważniejsze, aby nie padało na nie światło słoneczne. Ale nie zapominaj, że termin przydatności do spożycia przetworów w mieszkaniu skraca się do jednego roku.
Nasza ostatnia wskazówka na dziś dotyczy przetwarzania pomidorów. Podczas krojenia spróbuj pokroić pomidory na równe kawałki. Jeśli nie chcesz, aby pękły podczas puszkowania, wykonaj kilka nakłuć w pobliżu łodygi wykałaczką. Alternatywnie możesz je wyciąć w tych miejscach.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.