Jeśli szukasz nowych, ciekawych przepisów, które wzbogacą Twoją dietę, przygotowanie czegoś dobrego z kapusty pekińskiej lub Pak Choi może być świetnym wyborem. Ten rodzaj warzyw jest bardzo popularny w Azji ze względu na doskonały smak i dużą wartość odżywczą. Jednak powoli zaczyna zadomowić się również w czeskich kuchniach.
Zastanawiasz się, jak sprytnie wykorzystać to warzywo w kuchni i jak gotować Pak Choi przepis? A do przygotowania jakich posiłków są najbardziej odpowiednie? W takim razie jesteś we właściwym miejscu, ponieważ w tym artykule przyjrzymy się pięciu niesamowitym przepisom, które pokażą Ci, jak wyśmienicie wykorzystać Pak Choi w kuchni i jak ugotować Pak Choi przepisy.
Treść artykułu
Co to jest Pak Choi? A jak smakuje?
Pak Choi, lepiej znana tutaj jako kapusta pekińska, to liściaste warzywo pochodzące z Azji, które jest szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Ma białe łodygi z szerokimi zielonymi liśćmi i jest gotowa do zbioru mniej niż dwa miesiące po posadzeniu.
Ma łagodny, lekko słodki smak i jest doskonałym źródłem witaminy C, K i witaminy A. Warzywo to jest często wykorzystywane w różnych daniach azjatyckich, w tym w zupach i daniach typu stir-fry, a także często spożywane na surowo jako składnik sałatki.
Pak Choi przepisy
To wspaniałe warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych przepisach. Poniżej kilka konkretnych pomysłów na to, co można przygotować z tych warzyw. Nad którym będziesz się najbardziej ślinić?
Smażone Pak Choi z ryżem
- Pokrój kapustę pekińską na mniejsze kawałki, usuwając twarde łodygi.
- Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu i dodaj do niej posiekany czosnek i imbir, co nada kapuście bardziej wyrazisty smak.
- Po kilku sekundach dodaj Pak Choi i smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie.
- Dodaj sos sojowy do smaku i podawaj razem z dodatkiem (ryż).
Pyszna Sałata Pak Choi
Jeśli lubisz sałatki, możesz spróbować dodać do swojej sałatki kapustę pekińską. Wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki i dodać do ulubionych składników.
Składniki:
- 2 główki kapusty pekińskiej
- cebula
- 2-4 marchewki
- 2 ogórki
- świeża mięta
- świeża kolendra
- prażone orzeszki ziemne
Ubieranie się:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok limonkowy
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Cienko pokrój Pak Choi, cebulę, marchewkę i ogórek. Posiekaj świeże zioła, kolendrę i dodaj prażone orzeszki ziemne. I wymieszaj wszystko.
- Połącz wszystkie składniki dressingu w misce i dobrze wymieszaj.
- Do powstałej mieszanki od początku wlewamy dressing i dokładnie mieszamy.
- W razie potrzeby udekoruj sałatkę dodatkowymi orzeszkami ziemnymi i ziołami.
- Sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość.
Zupa Pak Choi
- Zrób bulion (np. z kurczaka lub warzyw) i dodaj do niego posiekaną Pak Choi.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu i gotować całość przez około 10 minut.
- Do smaku można dodać imbir, czosnek, sos sojowy lub papryczki chilli.
- Możesz poprawić smak gotowej zupy makaronem.
Kapusta pekińska z wieprzowiną i ryżem
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę wieprzowinę – najlepiej na złoty kolor.
- Dodaj cienko pokrojoną kapustę pekińską i smaż przez około 5 minut, aż zacznie mięknąć.
- Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek i całość smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
- W razie potrzeby dodaj sos sojowy, aby poprawić smak.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Kapusta pekińska zasmażana z tofu – przepis z Pak Choi dla wegetarian
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 200 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Proces przygotowania:
- Umyj, oczyść i pokrój kapustę pekińską w paski. Tofu pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu na złoty kolor. Następnie kładziemy na talerz.
- Na patelnię dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości.
- Dodaj kapustę pekińską i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie.
- Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
- Usmażone tofu ponownie przełożyć na patelnię i wymieszać z kapustą pekińską.
- Mieszankę podaje się na ciepło z ryżem lub innym dodatkiem według gustu.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.