Aronia, znana również jako jarzębina czarna, to roślina uprawna, która staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości zdrowotne i bogatą zawartość przeciwutleniaczy. Jeśli jesteś szczęściarzem i posiadasz własny ogródek z aronią lub właśnie wróciłeś z zakupów po kosze pełne tych ciemnych, tajemniczych jagód, powinieneś wiedzieć, że można z nimi zrobić o wiele więcej, niż tylko je zjeść. W tym artykule znajdziesz 3 świetnie aronia przepisy. Jak zrobić smaczny i zdrowy dżem z aronii, pyszny syrop, a nawet domowy likier z aronii? Dowiedz się, jak ta tajemnicza jagoda może wzbogacić Twoją dietę.
Treść artykułu
Czym jest aronia i dlaczego ją warto jeść?
Aronia, znana również jako aronia czarna (Aronia melanocarpa), to krzew rosnący w Ameryce Północnej. Roślina ta produkuje małe, ciemne jagody znane z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Aronia staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zastosowanie w różnych przepisach kulinarnych.
Jagody aronii często nazywane są „superfoods” ze względu na zawartość polifenoli, zwłaszcza antocyjanów, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Aronia jest również bogata w witaminę C, witaminę K, błonnik i minerały, dzięki czemu jest doskonałym wyborem w ramach zdrowej diety.
Roślina ta rośnie na krzewach, które można uprawiać w ogrodach i dlatego jest popularna wśród ogrodników przydomowych. Przeczytaj, jakie ma aronia właściwości lecznicze.
Co można zrobić z aronii?
Aronię wykorzystuje się w żywności na różne sposoby, m.in. do przygotowania dżemów, syropów, soków, herbat, a nawet napojów alkoholowych. Jest popularny ze względu na kwaśny smak i ciemny kolor, który dodaje atrakcyjnego wyglądu potrawom i napojom.
Z jagód aroni można zrobić sok. Jagody są myte, oczyszczane z łodyg i mieszane z wodą i cukrem (do smaku). Następnie mieszaninę doprowadza się do wrzenia i gotuje przez kilka minut. Powstaje sok, który po schłodzeniu jest gotowy do spożycia.
Jagody aronii można również suszyć i stosować jako suszone owoce. Suszona aronia może być doskonałym dodatkiem do musli, deserów lub jako przekąska.
Przeczytaj przepisy na dżemz aronii, syrop lub likier.
Aronia przepisy
Dżem z aronii
Jak powstaje dżem z aronii? To nie jest trudne, możesz także wybierać spośród 2 różnych przepisów!
Przepis nr 1
Składniki do przygotowania na 1 kg owoców:
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 10 g pektyny
- 150 ml wody
Proces przygotowania:
- Zerwij owoce aronii z gałązek, weź je i umyj.
- Przelać je do większego garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut, aż zmiękną.
- Następnie dodać pektynę wymieszaną z cukrem i gotować około minuty.
- Po ugotowaniu dodaj cynamon i zmiksuj powstałą mieszaninę za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcemy zostawić więcej owoców, po prostu mieszamy przez chwilę.
- Wymieszaną mieszanką napełniamy czyste szklanki, które dobrze przykrywamy i odwracamy do góry nogami na pół godziny.
- Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
Domowy dżem z aronii doskonale nadaje smaku naleśnikom. Możemy go również wykorzystać jako bazę owocową podczas przygotowywania ciast.
Przepis nr 2
Składniki na przygotowanie 0,5 kg jagód pozbawionych łodyg:
- cukier do smaku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 zmiażdżony goździk
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/2 pektożelu
Proces przygotowania:
- Do garnka wsypujemy podarte i umyte owoce.
- Zalać wodą, żeby miały w czym się ugotować.
- Gotuj przez 20 minut.
- Dodaj cukier i przyprawy i gotuj, aż owoce będą miękkie. Obserwujemy mieszankę, może wylać się z garnka.
- Gdy owoce zmiękną, dodać pektożel wymieszany z odrobiną cukru.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
- Posyp kwaskiem cytrynowym.
- Gotuj przez 1 minutę.
- Napełnij szklanki powstałą mieszaniną, którą najpierw przepłukaliśmy gorącą wodą.
- Dokładnie zamknij pokrywki i odwróć słoiki do góry nogami.
- Pozostawiamy odwrócone na 5-10 minut.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Syrop z aronii
Wykorzystamy go do przygotowania zimnych i gorących napojów. Możemy dodać go do herbaty.
Składniki do przygotowania 1 litra jagód:
- 40 g kwasu cytrynowego
- 1,25 litra wody
- cukier do smaku
Proces przygotowania:
- Obrane i umyte jagody wlać do szklanego pojemnika i lekko je rozgnieść.
- Dodaj kwas cytrynowy.
- Zalać wodą.
- Powstałą mieszaninę przykryj i odstaw na 2 dni do lodówki.
- Przelać przez drobne sito lub ściereczkę i wycisnąć sok z jagód.
- Dodać cukier do smaku i dokładnie wymieszać.
- Wlać do szklanki.
- Przechowujemy w lodówce.
Likier z aronii
Przepis nr 1
Składniki na 1 kg aronii:
- 300 ml rumu
- 200 ml wody
- 1/2 cytryny
- 2 goździki
- 0,5kg cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka kawy mielonej
Proces przygotowania:
- Oczyść owoce aronii i umyj je w zimnej wodzie.
- Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby były zanurzone.
- Mieszankę owoców i wody i zagotuj.
- Dodać umytą, wypestkowaną i pokrojoną w kółeczka cytrynę, goździki, cynamon i zmieloną kawę.
- Gotuj mieszaninę przez 5 minut.
- Pozostawić do namoczenia na 24 godziny.
- Następnego dnia przecedź przez gazę.
- Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści.
- Na ostatnim etapie dodajemy rum.
- Przelej do szklanej butelki i przechowuj na zimno.
Przepis nr 2
Składniki na 1 litr owoców bez szypułek:
- 0,5 l wody
- 0,25 l wódki
- 1 goździk
- kawałek kory cynamonu
- 0,5 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
- 0,25 kg cukru
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Proces przygotowania:
- Z owoców aronii usuń łodygi, umyj je i włóż do garnka.
- Zalać wodą.
- Dodaj przyprawy.
- Gotuj powstałą mieszaninę przez 30 minut.
- Pozostawić do namoczenia na 24 godziny.
- Następnego dnia przecedź mieszaninę przez drobne sito lub szmatkę.
- Dodaj cukier i gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Pozwolimy mu ostygnąć.
- Dodaj kwasek cytrynowy i wódkę.
- Dokładnie wymieszać.
- Powstały likier rozlać do czystych szklanych butelek.
- Przechowujemy w lodówce.
Te proste aronia przepisy można szybko i łatwo przygotować w domu, korzystając z łatwo dostępnych składników. W ten sposób możemy otrzymać zdrowe i smaczne produkty, które nie zawierają żadnej chemii ani szkodliwych substancji.
-
Jak uzupełnić białko bez tłuszczu? Gdzie je znaleźć i jak je włączyć
Jak uzupełnić białko bez tłuszczu to pytanie, które zadaje sobie coraz więcej osób. Dowiedz się, jak włączyć białko beztłuszczowe do diety.
-
Cytaty o ludziach: 36 głębokich, zabawnych i słodkich cytatów
Cytaty o ludziach to sposób na spojrzenie na ludzką naturę z różnych perspektyw. W tym artykule poznasz różne rodzaje cytatów o ludziach.
-
Niebezpieczny akrylamid w żywności: Kiedy występuje i zagrożenia
Akrylamidy to substancje chemiczne wytwarzane podczas przetwarzania żywności. Dowiesz się, czym są akrylamidy i jak powstają w żywności.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.