3 świetne przepisy na grzyby

3 świetne przepisy na grzyby: Ciesz się sezonem grzybowym!

Poszedłeś do lasu, zebrałeś kosz pełen grzybów i teraz nie wiesz co z nimi zrobić? Ciekawi Cię, co zrobić z grzybami, jakie dania przygotować ze świeżych grzybów i na co zwrócić uwagę przygotowując dania grzybowe? Przedstawiamy najlepsze przepisy na grzyby, które sprawią, że cała rodzina będzie lizać usta.

Świetne przepisy na grzyby

Smażone grzyby

Jak przygotować świeże grzyby? Jeśli masz w koszyku kilka rodzajów grzybów, przygotuj na obiad smażoną potrawkę. Podpowiemy Ci jak i na co uważać przygotowując potrawy smażone. Do smażenia potrzebne będzie 500 gramów świeżych grzybów, trochę masła lub smalcu, cebula, 5 jajek, sól, kminek, pieprz.

Proces przygotowania

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie podsmaż cebulę na maśle lub smalcu i dodaj do niej pokrojone w plasterki grzyby. Posypać kminkiem i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około dziesięć minut, aż cały płyn odparuje. Dodać jajka, wymieszać, chwilę podsmażyć i na koniec doprawić solą i pieprzem.

Kilka przydatnych wskazówek dotyczących przygotowywania smażonych potraw

Zawsze używaj młodych i zdrowych grzybów, z których trudno zrobić smażoną potrawę. (Jeśli użyjesz przerośniętych grzybów, smażenie na patelni zamieni się w brzydką lepką masę). Pamiętaj też, że smażona potrawa będzie smaczniejsza, jeśli dodasz więcej rodzajów grzybów. Nie ma ograniczeń dla wyobraźni. Zaletą potraw smażonych jest między innymi to, że można je przygotować w zasadzie z każdego rodzaju grzybów. Przydatna może okazać się także sztuczka z jajkiem. Jajko należy ubić w misce trzepaczką tuż przed wlaniem na patelnię i nie wolno go zbyt długo smażyć na patelni. Tylko w ten sposób smażone jedzenie będzie miękkie i giętkie.

Smażone grzyby

Zupa grzybowa ze śmietaną

Zupa grzybowa to kolejne danie, do którego pasują wszelkie grzyby. Możesz więc użyć nie tylko borowików czy borowików, ale także kurków lub czubajki. (Poza sezonem zupę można przygotować także z suszonych grzybów.) Co będzie potrzebne do zupy grzybowej? Pieczarki (około 500 gramów), cebula, ziemniaki (również 500 gramów), trochę masła, trochę mąki, 250 ml słodkiej śmietany, sól, kminek i pietruszka do dekoracji.

Procedura przygotowania zupy grzybowej

Obierz i pokrój cebulę w kostkę i włóż do garnka. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, sól, kminek i odrobinę masła. Pozostawić na chwilę do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Gdy grzyby będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość litrem wody. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a następnie zagęść zupę lekkim bulionem. Gotuj około 15 minut. Na koniec ostrożnie wmieszać śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Nie gotuj już zupy, po prostu dodaj sól.

Sos grzybowy lub borowiki

Co zrobić z grzybami? Nie ma nic prostszego niż ugotować z nich sos grzybowy, tzw. hříbkajdę. Będziesz potrzebować: świeże grzyby, cebulę, łyżkę oleju, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę mielonego kminku, sól, pieprz, 250 ml śmietany, 1 łyżkę mąki.

Procedura przygotowania sosu grzybowego

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmażamy na oleju, dodajemy posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Pieczarki podsmażamy do miękkości, następnie zalewamy wodą i krótko gotujemy. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i gotować około 15 minut. Sól i pieprz.

Przepisy na grzyby - Sos grzybowy lub borowiki

Spróbuj też gotować Szmaciak gałęzisty przepisy lub naszych popularnych 3 opieńki przepisy.

Dania z grzybami i na co uważać!

Grzyby są świetnym dodatkiem do menu. Trzeba jednak umieć nie tylko je gromadzić, ale także edytować. Co można zrobić z grzybów? Oprócz potraw smażonych, zupy grzybowej czy sosu grzybowego, z grzybów można przygotować również pasty lub plastry grzybów. Istnieje wiele opcji. Zawsze jednak należy przestrzegać kilku zasad. Tylko wtedy nigdy nie będziesz mieć bólu brzucha od potraw grzybowych.

  • zbieraj tylko grzyby, które znasz na pewno
  • nie dopuścić do zaparowania grzybów (grzyby zbierać do koszyka, a nie do plastikowej torby)
  • nie jedz grzybów na surowo
  • nie spożywaj zbyt dużej ilości grzybów na raz (maksymalna dawka powinna wynosić około 150 do 200 gramów)
  • Potrawy z grzybami przechowuj w lodówce maksymalnie 6 godzin

Możesz także wysuszyć grzyby i przechowywać je przez dłuższy czas w celu późniejszego przetworzenia. Przeczytaj, jak suszyć grzyby w piekarniku.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *