proste zupy

Najlepsze proste zupy: 6 smacznych zup dla każdego

Zupy to jedne z najpopularniejszych dań, ponieważ są smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Masz ochotę na zupę i szukasz inspiracji na proste zupy? Wypróbuj nasze 6 przepisów na pyszne, szybkie i łatwe zupy odpowiednie dla każdego! Zupa garstkowa, fasolowa, pomidorowa, porowa, brokułowa i z soczewicy. Którą z nich wypróbujesz?

Proste zupy

Zupy są bardzo popularne, ponieważ są lekkie, zdrowe i lekkostrawne. A co jest w nich najlepsze? Zupy mogą być nie tylko smaczne, ale także łatwe w przygotowaniu. Przygotowaliśmy wybór najlepszych prostych zup, które można łatwo ugotować w domu. Jak przygotować prostą zupę? Z tymi przepisami będzie to pestka! Tutaj znajdziesz sześć smacznych wariantów, które zadowolą nie tylko twoje podniebienie, ale także twoje zdrowie.

Garść zupy

Zupa garstkowa to jedna ze smacznych, a zarazem prostych zup. Przygotujesz ją w chwilę, a zmieniając składniki i ich ilości zawsze wyczarujesz inną smaczną zupę. Przykładowy przepis:

Surowce:

  • 2 filiżanki bulionu lub wody
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu lub makaronu
  • 1 szklanka posiekanych warzyw (marchew, seler, pietruszka, cebula, papryka itp.)
  • 1 szklanka fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Procedura:

  1. Dodaj olej do garnka i podsmaż czosnek i warzywa na średnim ogniu. Smażyć przez około 5 minut.
  2. Dodaj fasolę, ryż lub makaron, bulion lub wodę, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.
  4. Posmakować i doprawić solą lub pieprzem do smaku.

Ten przepis na zupę z garścią jest bardzo zmienny, więc możesz dodać inne składniki, które lubisz. Możesz na przykład dodać kukurydzę, sałatę rzymską, szparagi, brokuły lub inne warzywa według własnego gustu. Nie musisz bać się eksperymentować podczas przygotowywania tej prostej zupy.

proste zupy - zupa garstkowa

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to świetna, bogata i prosta zupa dla wegetarian i mięsożerców. Użyj fasoli z puszki, dodaj warzywa i przyprawy, a powstanie smaczna i prosta zupa!

Surowce:

  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Procedura:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula będzie miękka.
  2. Dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut.
  3. Dodaj fasolę i bulion (lub wodę) i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj oregano, kminek, sól i pieprz i gotuj przez 10 minut.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotuj zupę jeszcze przez około 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

Rajska zupa

Rajska zupa to jedna z najsłynniejszych zup, znana i uwielbiana przez ludzi na całym świecie. To świetny wybór dla tych, którzy lubią proste, ale smaczne dania. Oprócz tego, że jest pyszna, zupa pomidorowa jest również bardzo łatwa w przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na przygotowanie tej prostej zupy przy użyciu przecieru pomidorowego.

Surowce:

  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 500 ml wody lub bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka lub kolendra)

Procedura:

  1. Pokrój cebulę i czosnek na małe kawałki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  4. Dodaj wodę lub bulion, cukier i ocet i gotuj przez około 10-15 minut.
  5. Zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać ze świeżymi ziołami do dekoracji.

Ta szybka i łatwa zupa może być podawana z grzankami chlebowymi lub kawałkami wędzonego mięsa dla wzmocnienia smaku. Smacznego!

proste zupy - zupa pomidorowa

Pórková polévka

Pory są doskonałym składnikiem wielu potraw, w tym zup. Jest doskonałym źródłem błonnika i witamin oraz dodaje zupie wspaniałego smaku. Zupa porowa jest idealna na chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego. Ta prosta zupa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu jest idealnym wyborem na szybki lunch lub kolację dla całej rodziny.

Surowce:

  • 2 duże pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Procedura:

  1. Oczyść pory i pokrój w krążki. Drobno posiekaj czosnek.
  2. Podgrzej oliwę z oliwek w rondlu i dodaj pory i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż pory będą miękkie.
  3. Dodać bulion warzywny, mielony kminek i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  4. Zmiksować zupę na gładką masę. Posmakuj i dodaj sól i pieprz w razie potrzeby.
  5. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową zupę, możesz dodać śmietankę do gotowania.

Zupa brokułowa

Brokuły to wspaniałe warzywo pełne witamin i minerałów. Jeśli szukasz sposobu na włączenie większej ilości tego zdrowego warzywa do swojej diety, mamy dla Ciebie świetną wskazówkę – zupę brokułową. Jest to nie tylko pyszna, ale także bardzo prosta zupa. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, a pyszne i zdrowe danie będzie gotowe w mgnieniu oka.

Surowce:

  • 1 średni brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • Sól i pieprz do smaku

Procedura:

  1. Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
  4. Dodać brokuły i smażyć razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut.
  5. Dodaj bulion warzywny lub wodę i gotuj na średnim ogniu, aż brokuły będą ugotowane (około 10-15 minut).
  6. Zmiksuj zupę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
proste zupy - zupa brokułowa

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej. Zupa ta jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Soczewica należy do najstarszych roślin strączkowych, które ludzkość nauczyła się uprawiać i wykorzystywać w kuchni tysiące lat temu. Obecnie istnieje wiele różnych sposobów wykorzystania soczewicy w kuchni. Zupa z soczewicy to z pewnością jedna z pysznych prostych zup. Czy spróbujesz?

Surowce:

  • 1 cebula, pokroić na małe kawałki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na małe kawałki
  • 2 marchewki, pokrojone w krążki
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody lub bulionu
  • 1 puszka startych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • Sól i pieprz do smaku

Procedura:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu.
  2. Dodać cebulę i czosnek i smażyć około 2-3 minuty, aż zaczną się rumienić.
  3. Dodać przyprawę curry i wymieszać.
  4. Dodać marchewkę, ziemniaki i czerwoną soczewicę, wodę lub bulion oraz starte pomidory i wymieszać.
  5. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez 15-20 minut, aż marchew i soczewica będą miękkie.
  6. Posmakuj i dodaj sól i pieprz w razie potrzeby.
proste zupy - zupa z soczewicy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *