przepisy na ciasta

3 INTERESUJĄCE DOROTKI na urodziny: Mossy, Carrot i Angel

Szukasz nowego przepisu na tort urodzinowy, weselny lub inną uroczystość?Chcesz zaimponować i zaskoczyć? Wypróbuj jeden z naszych przepisów na nietypowe torty urodzinowe. W tym artykule przedstawimy trzy wspaniałe przepisy na torty – tort z mchu, tort marchewkowy i tort anielski. Desery te są nie tylko smaczne, ale także piękne i z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Przygotuj formy do pieczenia i do dzieła!

Nietypowe torty urodzinowe

Niekonwencjonalne torty są coraz popularniejszym wyborem na urodziny, wesela i inne uroczystości. Jeśli szukasz oryginalnej alternatywy dla klasycznych tortów owocowych i czekoladowych, mamy kilka wskazówek dotyczących nietypowych tortów urodzinowych, które z pewnością nie zawiodą.

Pierwszym pomysłem jest tort z mchu, który przypomina mały ogród. Innym nowatorskim pomysłem jest ciasto marchewkowe. Połączenie marchewki i cynamonu tworzy słodki i pikantny smak. Ciasto wygląda pięknie i jest odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wreszcie, jeśli szukasz czegoś niebiańskiego, możesz spróbować ciasta anielskiego. Ten deser charakteryzuje się miękką, puszystą konsystencją i lekkim smakiem. Który przepis na ciasto wypróbujesz?

Tort z mchu

Tort z mchu w ostatnich czasach jest jednym z najpopularniejszych oferowanych deserów. Może się wydawać, że jest to coś trudnego do upieczenia. Ale jesteś w błędzie. Jest to jedno z najpiękniejszych i najlżejszych ciast. A całe to piękno tworzy tylko jeden składnik, a mianowicie szpinak. Wypróbuj nasz przepis na ciasto i wyczaruj soczyste owocowe podniebienie w domu.

Korpus (forma 20 cm)

  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • ¼ szklanki maślanki

Śmietana

  • 250 ml bitej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g tłustego twarogu w tubie

Do dekoracji

  • owoce (jagody, truskawki, maliny, …)
  • Najpierw należy przygotować bazę całego deseru. Umieść świeży szpinak i olej w głębokim blenderze i zmiksuj razem, aby uzyskać gładki płyn.
  • Umieść jajka w misce i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut, aż mieszanina się rozjaśni.
  • Dodaj zmiksowany szpinak, mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Zagnieść masę na gładkie ciasto.
  • Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165°F przez około 40 minut. Użyj szpikulca, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Wbij go w ciasto, a jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.
  • Podziel schłodzony korpus na cztery części. Jedną z nich pokruszyć na małe kawałki, aby na koniec udekorować tort.
  • Aby przygotować krem, ubij śmietanę razem z cukrem na bitą śmietanę. Stopniowo dodawać twaróg.
  • Podzielić krem na trzy części. Dwie z nich rozsmarować na spodzie ciasta (w tym truskawki i jagody) i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  • Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Na koniec posyp krem przygotowanymi okruchami.
  • Udekoruj wierzch ciasta świeżymi owocami, możesz również dodać inne „leśne” dekoracje. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
przepisy na ciasto - ciasto mech

Tort marchewkowy

Wciąż szukasz w Internecie „przepisu na tort urodzinowy”? Ciasto marchewkowe może zachwycić swoją miękkością i delikatnością w połączeniu z dużą ilością naturalnego smaku. To świetny przepis na ciasto, gdy nie wiesz, co upiec. Będzie smakować całej rodzinie, a do tego jest zdrowe!

Korpus

  • 175 g semoliny z cukrem
  • 115 g mielonych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150 g oleju
  • 250 g marchwi (drobno startej)
  • 2 łyżki białego jogurtu
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 175 g zwykłej mąki
  • 1/8 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/2 torebki sody oczyszczonej

Wypełnienie

  • 1 i 1/2 szklanki mascarpone (lub miękkiego twarogu)
  • 1 masło
  • 1 bita śmietana (roślinna)
  • Mąka i cukier waniliowy, orzechy włoskie (grubo posiekane) do smaku

W misce wymieszaj ręcznie jajka, olej, orzechy włoskie, marchew, cukier i jogurt. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i startą gałkę muszkatołową, aby uzyskać gładkie ciasto.

Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce ubij twaróg, cukier puder i cukier waniliowy na gładką masę. Gdy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj zmiękczone masło, a na koniec rozjaśnij krem, dodając ubitą śmietanę roślinną.

Po ostygnięciu przekroić korpus wzdłuż na pół. Rozsmarować na nim grubszą warstwę kremu, a następnie posmarować całe ciasto kremem ze wszystkich stron. Boki posypać grubo zmielonymi orzechami. Na koniec udekorować marcepanowymi marchewkami.

Przed pokrojeniem tort należy odstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin. Podczas serwowania pokroić na 12 porcji.

przepis na ciasto - ciasto marchewkowe

Anielski tort

Grzesznie wyglądające ciasto? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Anielski tort to rodzaj ciasta, które można jeść w kółko. Więc zrób go z nami!

Korpus

  • 125 g zwykłej mąki
  • 150 g cukru semoliny
  • 280 g białek jaj
  • Starta skórka z cytryny
  • 5 g kamienia winnego (cream of tartar)
  • 5 g soli
  • 50 g masła

Krem

  • 500 g mleka
  • 100 g kaszy manny z cukrem
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 100 g żółtek jaj
  • 140 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 125 g 35% bitej śmietany
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego

+ owoce do dekoracji

Zacznij od ubicia białek razem z kremówką, solą i cukrem. Po ubiciu na sztywną pianę dodaj przesianą mąkę i starte curry cytrynowe. Po delikatnym połączeniu ze śniegiem, wlej roztopione masło (nie może być gorące). Ciasto przelać do tortownicy oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Podczas gdy ciasto piecze się w piekarniku, przygotuj krem. Wymieszaj skrobię kukurydzianą i żółtka w 125 g mleka. Umieść resztę mleka w rondlu i doprowadź do wrzenia. Dodaj wanilię i 60 g cukru.

Weź dwie chochle gorącego mleka z powstałej mieszaniny i umieść je w misce ze skrobią i żółtkami. Ubij i wlej miskę do rondla i wymieszaj wszystko razem. Doprowadź do wrzenia i pamiętaj o regularnym mieszaniu. Powstały krem posyp pozostałym cukrem i przykryj folią spożywczą. Ubij schłodzoną śmietanę ze zmiękczonym masłem.

Przygotuj drugi krem, ubijając śmietanę i ekstrakt waniliowy. Następnie delikatnie połącz oba kremy.

Nadszedł czas, aby złożyć ciasto. Posmaruj wierzch ciasta grubszą warstwą kremu. Drugą częścią kremu udekoruj ciasto wokół krawędzi za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką. Na środku tortu umieść dużą ilość owoców, najlepiej malin, truskawek lub jagód. Ciasto jest gotowe! Czyż nie wygląda pięknie?

Torty urodzinowe - przepis na tort anielski
Doporučujeme

Nie wiesz, jaki deser upiec na weekend? Zainspiruj się naszymi przepisami na wspaniałe desery!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *