Czy masz duże zbiory ogórków i chciałbyś je zakonserwować? Kiszenie ogórków jest stosunkowo łatwą czynnością, jeśli wiesz, jak to zrobić. Jaki jest kiszenie ogórków przepis? Proces kiszenia może wydawać się prosty, ale gdy już zaczniemy, może pojawić się wiele pytań. Jak długo kisić ogórki? Co dodać, aby smakowały jeszcze lepiej? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć tutaj.
Treść artykułu
Jak gotować zalewę do ogórków?
Nalewka piklowa jest inaczej znana jako przynęta. Jej produkcja jest banalnie prosta. Wystarczy wymieszać 400 gramów soli w trzech litrach wody i dodać wybrane przez siebie przyprawy – najczęściej stosuje się krwawnik, ziarna pieprzu i liście laurowe. Nie zapomnij o occie (około 1 litr octu na 3 litry wody). Możesz również dodać cukier, w tej ilości 20 łyżek stołowych.
Doprowadzić płyn na kiszenie ogórkow do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Przygotuj go co najmniej 3 dni przed kiszeniem ogórków, najlepiej przechowując go w lodówce. Jeśli nie wykorzystasz całej partii, nic się nie zepsuje, jeśli po zagotowaniu włożysz ją z powrotem do lodówki do późniejszego wykorzystania.
Jakich ogórków użyć
Do kiszenia najlepsze są ogórki o długości około 7-9 cm. Ich szerokość nie powinna przekraczać 3 cm. Czy udało Ci się pozwolić ogórkom urosnąć do pożądanego rozmiaru podczas uprawy ogórków? Przetnij je wzdłuż. Mniejsze ogórki przydadzą się do wypełnienia niewielkich pustych przestrzeni w słoiku.
Czy istnieją okulary, które są bardziej odpowiednie?
Z pewnością tak. Oto kilka zasad udanego kiszenie ogórków pod względem właściwego doboru słoików:
- Najlepiej jest używać słoików o pojemności 500-700 ml, aby ułatwić obsługę.
- Paradoksalnie, słoiki z zakręcanymi pokrywkami są bardziej odpowiednie niż słoiki z główkami, z tego samego powodu – szybszej i łatwiejszej obsługi.
- Słoik musi być idealnie czysty i wysterylizowany.
Co należy zrobić przed załadowaniem?
Przed puszkowaniem i napełnianiem słoików wszystko należy najpierw dokładnie wyczyścić.
Przygotowanie okularów
Umyj słoik i pokrywkę odpowiednio gorącą wodą i umieść słoik w rozgrzanym piekarniku. Pozwoli to pozbyć się bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów.
Nigdy nie wkładaj pokrywek do piekarnika! W najlepszym wypadku stracą one zdolność do uszczelniania, w najgorszym wypaczą się. A tego nie chcemy.
Przygotowanie ogórków
Aby uniknąć wczesnego pleśnienia ogórków po otwarciu słoika, należy je dokładnie umyć. Jeśli zauważysz, że ogórki są uszkodzone, natychmiast je wyrzuć.
Namocz ogórki w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie weź nową gąbkę do naczyń i wyczyść je. Ze względu na brak czasu, niektórzy ludzie wrzucają ogórki do pralki. Z zerową temperaturą, bez wyżymania i na najdelikatniejszym praniu.
Kiszenie ogórków przepis
Aby zakonserwować ogórki, najpierw przygotuj warzywa, które chcesz zakonserwować razem z ogórkami – na przykład cebulę, posiekaną marchewkę, możesz dodać koperek. Istnieje wiele możliwości. Powszechnie stosuje się również czosnek i chrzan. Następnie zaczynamy napełniać słoiki.
- Na dnie ułożyć połowę wybranych warzyw i posiekaną cebulę.
- Dodaj ogórki odpowiedniej wielkości, tj. o długości 7-9 cm i szerokości 1,5-3 cm.
- Można również dodać większe ogórki przekrojone wzdłuż.
- Wypełnij puste miejsca mniejszymi ogórkami.
- Na wierzch dodaj resztę warzyw i cebulę.
- Zakończ kiszenie, zalewając ogórki solanką i zamykając słoik.
Jak długo kisić ogórki?
Jeśli chcesz kisić ogórki w szybkowarze, temperatura powinna wynosić 85 stopni. Gotuj półlitrowe słoiki przez maksymalnie 15 minut, większe słoiki przez 20 minut. Następnie wyjmij je z garnka i odwróć do góry dnem, aby ostygły.
Zapomniałeś pilnować czasu gotowania ogórków i nie chcesz ich rozgotować? Im szybciej zauważysz, że zapomniałeś o ogórkach, tym większe prawdopodobieństwo, że uda się je uratować. Słoiki z ogórkami należy jak najszybciej schłodzić lekko ciepłą wodą. Jeśli użyjesz zimnej wody, słoiki nieuchronnie pękną.
Jak prawidłowo kisić ogórki?
- Jeśli chcesz otworzyć ogórki wkrótce po kiszeniu, nakłuj je widelcem przed kiszeniem.
- Słoiki nie mogą stykać się ze sobą, umieść ściereczkę na dnie garnka i rozłóż słoiki na wierzchu.
- Po wyjęciu ogórków połóż je na ręczniku, ponieważ mogą popękać na zimnej powierzchni.
Jak zmienić smak ogórków?
Ostra papryka lub obrany czosnek sprawią, że pikle będą bardziej pikantne. Zamiast klasycznego octu można użyć octu winnego lub jabłkowego. Aby uzyskać ostrzejszy smak, można użyć aromatyzowanego octu ziołowego.
Prawdopodobnie będziesz musiał trochę poeksperymentować, zanim stworzysz smak, który najbardziej Ci odpowiada.
Alternatywne metody konserwacji
Istnieją również inne sposoby konserwowania oprócz zwykłego marynowania w garnku. Niektóre z bardziej popularnych obejmują konserwowanie w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub zmywarce.
Kiszenie ogórków w piekarniku
Najpopularniejszą alternatywną metodą puszkowania jest puszkowanie w piekarniku. Umieść słoiki na blasze do pieczenia z wyższym brzegiem, tak aby się nie dotykały. Wlej wodę na blachę do pieczenia (około 3 cm wysokości) i umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Pozostawić na 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Przełączyć tylko na dolne grzanie i piec przez 20 minut.
Kiszenie ogórków w kuchence mikrofalowej
Tej metody należy używać tylko w przypadku słoików z zakręcanymi pokrywkami! Półlitrowy słoik jest słoikowany w ten sposób przy 700 W przez 5 minut. W przypadku dwóch słoików należy pozostawić je na 10 minut i tak dalej.
Kiszenie ogórków w zmywarce do naczyń
W takim przypadku zalej ogórki chłodną solanką. Umieść słoiki do góry dnem w zmywarce na najwyższej temperaturze i najdłuższym programie.
Iveta Soukalová pracuje jako webmaster i specjalistka SEO. Tworzy strony internetowe i dba o ich zawartość i jakość. Uwielbia książki i lubi ćwiczyć swoje słownictwo i wiedzę, pisząc różne teksty.