płatki owsiane

Płatki owsiane: 3 przepisy i dlaczego warto je jeść na śniadanie?

Płatki owsiane to szybkie i tanie śniadanie pełne składników odżywczych, które z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, białka i wielu innych korzystnych substancji. Sycące na długi czas, a przy pomocy różnych innych składników, takich jak nasiona, owoce czy przyprawy, można wyczarować mnóstwo zdrowych i smacznych posiłków, pełnych składników odżywczych. Wypróbuj z nami 3 świetne przepisy na doskonałe płatki owsiane i rozpocznij dzień zdrowo i bez żalu.

Po co jeść płatki owsiane na śniadanie

  • To proste, szybkie śniadanie, które łatwo przygotować
  • Kosztuje kilka koron, a składniki można znaleźć w każdym sklepie
  • Można go jeść codziennie na śniadanie i za każdym razem smakować inaczej
  • Wpisuje się w zdrową dietę, nawet jeśli próbujesz schudnąć
  • Zaspokoi uczucie sytości na długi czas i nie będziesz mieć po nim ochoty na słodycze
  • Jest pełen zdrowego błonnika
  • Dzięki błonnikowi korzystnie wpłynie na Twoje trawienie
  • Jest źródłem węglowodanów złożonych
  • Nie zawiera glutenu, dlatego można go spożywać nawet na diecie bezglutenowej
płatki owsiane

Czym ozdobić owsiankę

Dekorowanie płatków owsianych nie ma ograniczeń. Możesz dodać co tylko chcesz i co masz w domu lub w ogrodzie. Dzięki temu Twoja owsianka może za każdym razem smakować inaczej i nie znudzi Ci się szybko. Najlepszym połączeniem są płatki owsiane z owocami, orzechami i nasionami.

Nasiona i orzechy są źródłem witamin, minerałów, białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Spróbuj dodać do swojej owsianki pestki dyni, nasiona chia, orzechy włoskie, migdały, pestki orzechów laskowych lub nasiona słonecznika. Jeśli jesteś na diecie, uważaj na ich ilość, aby niechcący nie przyjąć do organizmu zbyt dużej ilości tłuszczu.

Świeże owoce, owoce liofilizowane, owoce suszone lub owoce mrożone. Tego wszystkiego możesz spróbować w swojej owsiance! Wykorzystaj świeże owoce, które masz w domu lub w ogrodzie. Świetnie sprawdzają się liofilizowane owoce takie jak truskawki, maliny, mango, jeżyny i wiele innych. Mrożone owoce są korzystne zwłaszcza zimą, kiedy owoce są drogie i mniej dostępne. Można wykorzystać np. mrożone maliny lub mieszankę leśną, wystarczy włożyć je do miski, wstawić na chwilę do kuchenki mikrofalowej i dodać do owsianki. Nawet w gorące letnie miesiące spróbuj mrożonych owoców, dodadzą one ciekawego orzeźwienia owsiance.

Masło orzechowe – na rynku jest mnóstwo maseł orzechowych wszelkiego rodzaju i smaków. Możesz spróbować maseł orzechowych zrobionych wyłącznie z mielonych orzechów lub maseł smakowych. Ponownie uważaj na jego ilość w diecie.

Przyprawy dodają smaku owsiance. Spróbuj dodać cynamonu lub holenderskiego kakao.

Białko – jeśli nie masz wystarczającej ilości białka w swojej diecie, dodaj białko do swojej owsianki. Możesz użyć białka niearomatyzowanego, tzw. białka czystego, lub białka smakowego, które jednocześnie nada smaku i osłodzi Twojej owsiance.

Przepisy na płatki owsiane

Baza płatków owsianych

Aby stworzyć podstawę płatków owsianych, będziesz potrzebować

  • 1/2 szklanki drobnych płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Do garnka wsypujemy płatki, dodajemy mleko i podgrzewamy na małym ogniu. Gotuj, aż zgęstnieje. Następnie udekoruj puree i dopraw według własnych upodobań.

Przepisy na płatki owsiane

Płatki owsiane z jabłkiem i nasionami chia

  • 1/2 szklanki drobnych płatków owsianych (np. Emco)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia

Przygotowanie: Płatki wsyp do rondla, dodaj mleko i podgrzej na małym ogniu. Gdy owsianka zacznie bulgotać i lekko gęstnieć, dodać jedno starte jabłko i cynamon, wymieszać. Gdy płatki zgęstnieją do konsystencji kaszy manny, zdejmij garnek z ognia, dodaj miód i nasiona chia, wymieszaj i przełóż do miski.

Udekoruj jagodami, posiekanymi orzechami włoskimi i mielonym cynamonem.

Płatki owsiane z kakao i jagodami

  • 1/2 szklanki drobnych płatków owsianych (np. Emco)
  • 2/3 szklanki mleka
  • Garść jagód
  • 1 łyżka kakao holenderskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Płatki wsyp do rondla, dodaj mleko i podgrzej na małym ogniu. Gdy owsianka zacznie bulgotać i lekko gęstnieć, dodać kakao i cynamon. Po zagęszczeniu do konsystencji kaszy mannej wyłączyć garnek, posłodzić owsiankę miodem, wymieszać i przełożyć do miski.

Udekoruj pokrojonym bananem, truskawkami, posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

płatki owsiane

Płatki owsiane z kokosem, pomarańczą i miętą

  • 1/2 szklanki drobnych płatków owsianych (np. Emco)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao holenderskiego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Płatki wsyp do rondla, dodaj mleko i podgrzej na małym ogniu. Gdy owsianka zacznie bulgotać i lekko gęstnieć, dodać kakao, kokos i cynamon. Po zgęstnieniu wyłączyć garnek, do owsianki dodać miód i nasiona chia, wszystko wymieszać i przełożyć do miski.

Udekoruj owsiankę plasterkami pomarańczy, posiekanymi orzechami i kilkoma listkami mięty. Mięta nadaje owsiance ciekawy, orzeźwiający smak.

Spróbuj też Smoothie przepisy: 10 świetnych przepisów na bomby witaminowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *