Przekąski do szkoły i pracy

Przekąski do szkoły i pracy: 4 pomysły na pożywne przekąski

Niezależnie od tego, czy robisz przekąski do szkoły, czy do pracy, powinny one być pożywne, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przekąski są ważnym paliwem dla Ciebie i Twoich dzieci, dostarczają wystarczającej ilości energii i wspomagają koncentrację. Ponadto przekąska powinna być urozmaicona. Przekąski dla dzieci są nieco mniejsze w porównaniu do posiłku głównego. Ich przygotowanie zależy jednak od ogólnego reżimu dnia i poziomu aktywnego ruchu. Jak zrobić przekąskę i o czym nie zapomnieć przygotowując ją?

Co zrobić na przekąskę?

Nie ma znaczenia dla kogo przygotowujesz przekąskę, jej skład powinien być zawsze taki sam – zbilansowany pod względem składników odżywczych. Musi zawierać węglowodany złożone – będą one reprezentowane przez wysokiej jakości rodzaje pieczywa, płatki, musli czy domowy deser. Kolejną część stanowią białka – produkty mleczne lub wysokiej jakości rodzaje szynki. Nie zapominaj także o zdrowych tłuszczach. Poprawą jest wtedy kawałek owocu lub warzywa.

W przekąskach powinny znaleźć się także płyny – najlepiej naturalne soki owocowe lub warzywne. Dobrym wyborem są także różne rodzaje koktajli. W miesiącach zimowych mogą to być również herbaty ziołowe.

Inspiracje na szybkie i smaczne przekąski

Jak zrobić przekąskę do szkoły lub pracy? Zainspiruj się naszymi 4 wskazówkami dotyczącymi pożywnych przekąsek dla każdego. Płatki owsiane nadają się również na przekąskę, można też zabrać ze sobą zdrowe śniadanie.

1. Przekąski w szklance

To prosta metoda, która pozwala na jednoczesne włączenie do diety nabiału, owoców, nasion i orzechów. Ponadto desery w szklance nie tylko dobrze wyglądają, ale także dobrze smakują. Dostarczają organizmowi witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów i białek. Wystarczy przygotować szklany, zamykany pojemnik i stopniowo układać w nim twarożek lub jogurt i owoce. Posyp wierzch orzechami lub nasionami. Tarta wysokiej jakości czekolada również będzie dobrze smakować.

Przekąski w szklance

2. Kanapka

Można wykorzystać pieczywo pełnoziarniste i przygotować z niego nie tylko panierkę czy bułkę, ale także kanapkę czy tost. Można spróbować różnych rodzajów smarowideł na bazie twarogu lub sera. Dodaj do tego kolorowe warzywa – drobno posiekaną marchewkę, paprykę lub pomidory i dopraw świeżymi ziołami – bazylią, pietruszką lub szczypiorkiem. Smaczną i ciekawą opcją są mniejsze tortille lub wrapy, w które można owinąć wysokiej jakości szynkę, plasterki sera, kawałki warzyw i dodać zioła. Do aromatyzowania możesz użyć ziołowego sosu jogurtowego.

Kanapka

3. Domowe batoniki musli

    Możesz mieć je gotowe i zawsze pod ręką. Ich przygotowanie nie jest trudne.

    Przygotowanie składników na jednego dojrzałego banana

    • 200 g płatków owsianych
    • 100 g drobno posiekanych mieszanych orzechów – do smaku
    • garść mieszanki suszonych owoców pokrojonych na małe kawałki – do smaku
    • 1 łyżeczka miodu
    • szczypta cynamonu – nie musi
    • 30 g oleju kokosowego

    Procedura przygotowania:

    Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Rozgnieć banana i dodaj go do miski wraz z miodem i olejem kokosowym. Mieszankę dobrze wyrobić, rozsmarować w formie pałeczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w zamykanym pojemniku, aby zapobiec zamoczeniu batoników.

    Domowe batoniki musli

    4. Zdrowe babeczki

      Nie musisz nawet rezygnować ze słodkich wypieków. Co upiec na przekąskę? Mogą to być na przykład zdrowe muffinki z owocami.

      Składniki do przygotowania:

      • 75 g mąki orkiszowej
      • 50 g mąki zwykłej
      • 1 jajko
      • 100 ml kefiru
      • 40 g masła
      • 1 łyżka cukru trzcinowego, można go zastąpić miodem lub syropem klonowym
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta cynamonu – nie musi
      • jagody – jagody, truskawki, maliny
      • biały jogurt do dekoracji

      Procedura przygotowania:

      Sypkie składniki wsypać do miski, dobrze wymieszać. W innej misce wymieszać płynne składniki i roztopione masło. Wlać do suchej mieszanki i wymieszać trzepaczką. Następnie wmieszać owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC przez 20 minut. Po ostygnięciu można udekorować białym jogurtem i posypać kawałkami owoców.

      Zdrowe babeczki

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *