przepis na grzane wino

Przepis na grzane wino: Najlepszy przepis i dobór przypraw

Co może być lepszym towarzyszem rozgrzewającym ciało i duszę niż nieodparcie pachnące grzane wino? Ten popularny gorący napój to nie tylko celebracja zimy i świąt Bożego Narodzenia, ale także sposób na połączenie aromatów i smaków w niepowtarzalne przeżycie. Znacie sprawdzony przepis na grzane wino? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się, jak przygotować najlepszy domowy grzany wino i jak wybrać odpowiednie przyprawy, które sprawią, że ten ciepły przysmak stanie się niezapomnianym przeżyciem dla Twoich kubków smakowych.

Domowe grzane wino

Grzane wino to napój sporządzony z czerwonego lub białego wina, do którego dodaje się różne przyprawy. Napój ten jest zwykle podawany na gorąco i jest szczególnie popularny podczas zimnych miesięcy i świąt Bożego Narodzenia. Grzane wino jest bardzo popularne na jarmarkach bożonarodzeniowych i imprezach towarzyskich w miesiącach zimowych.

Jak powstaje grzane wino?

Procedura przygotowania grzanego wina jest dość prosta, w zasadzie wystarczy wymieszać wino z przyprawami na małym ogniu. Podstawowy przepis na domowy grill obejmuje wino, goździki, anyż gwiazdkowaty i cukier. Składniki miesza się i podgrzewa, aby uwolnić aromaty z przypraw. Grzane wino podaje się zwykle na gorąco, jednak nawet letnie nie traci nic ze swojego smaku. I odwrotnie, przegrzane grzane wino traci swój aromat i smak, dlatego należy tego unikać.

Dla zintensyfikowania smaku napój można doprawić cukrem, miodem lub np. sokiem z cytryny. Do przygotowania zwykle używa się garnka i głębokiej patelni, ale spawarkę można również przygotować na przykład w papiňáku. W tym przypadku wystarczy, aby grzane wino gotowało się na małym ogniu przez 15 minut.

przepis na grzane wino

Co jest potrzebne do grzanego wina?

Przygotowując grzane wino, należy zwrócić uwagę na jakość surowców. Wino powinno być wytrawne lub półwytrawne, aby przyprawy dobrze się rozwinęły, można jednak użyć wina bardziej kwaśnego. Zwykle do grzanego wina używa się tańszych win czerwonych. Nie ma jednak wysokich standardów wobec wina – nie ma więc potrzeby kupowania bardzo drogich, elitarnych win, bo dodając do wina przyprawy i owoce i tak utraciłoby ono cały swój bukiet. Ale nie należy też kupować zbyt tanich win.

Jakie więc są wszystkie składniki, które należy przygotować, aby przygotować uczciwy, domowy grzany wino?

  • wino czerwone wytrawne lub półwytrawne (750 ml)
  • woda (100 ml)
  • pomarańczowy (1 szt.)
  • cukier (2 łyżki)
  • łyżka cynamonu
  • mielony imbir (1 łyżeczka)
  • goździki (5 szt.)
  • gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
  • kardamon (3 szt.)
  • anyż gwiazdkowaty (2 szt.)

Przyprawy do grzanego wina

Wiesz już, jak przygotować ten trunek, ale wiedz, że przyprawy do grzanego wina są najważniejszym składnikiem, ważniejszym nawet niż samo wino. Tradycyjne przyprawy dodawane to goździki, cynamon, anyż i ziele angielskie. Ale można dodać też inne przyprawy, np. kardamon, gałkę muszkatołową czy wanilię. Po co stosuje się poszczególne przyprawy do grzanego wina i jaką pełnią w nim rolę?

Goździki to bardzo aromatyczna i mocna przyprawa, która nadaje kiełbasie charakterystyczny smak i zapach. Bez niego smak spawacza byłby dosłownie o połowę lepszy. Anyż gwiazdkowaty nadaje grzanemu winu podobnie wyraźny, w tym przypadku raczej słodko-gorzki smak i aromat. Kolejnym ważnym składnikiem jest wanilia – jest w stanie nadać jej przyjemny słodki smak i aromat. Idealne dla tych, którzy klasyczne wino uważają za kwaśne.

Gałka muszkatołowa, czyli kardamon, również dodaje gulaszowi słodkiego, choć w tym przypadku mocno pikantnego smaku.

przyprawy do grzanego wina

Przepis na grzane wino

Tutaj przedstawiamy krok po kroku kompletny przepis na grzane wino:

  1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, umyj pomarańczę.
  2. Wszystkie przyprawy do grzanego wina wlać do garnka lub małego rondla, dodać 100 ml wody i wymieszać.
  3. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować przez minutę, zdjąć z pieca i odstawić na 10 minut.
  4. Powstały bulion przecedzić przez sito do osobnej miski. Opłucz patelnię wodą i wlej do niej powstały bulion.
  5. W międzyczasie pokrój jedną pomarańczę w cienkie pierścienie.
  6. Na patelnię dodać wino (750 ml), cukier (2 łyżki) i pokrojoną w plasterki pomarańczę, wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzej wino do temperatury 70–80°C, ciągle mieszając. Wina nie zaleca się gotować, gdyż podczas gotowania lekkie alkohole aromatyczne odparowują, natomiast ciężkie pozostają, co nadałoby mu nadmiernie alkoholowy posmak.
  7. Zdejmij z kuchenki i pozostaw na 2–3 minuty przy zamkniętej pokrywie.
  8. Grzane wino podawaj w wysokich przezroczystych szklankach lub ceramicznych kubkach, które zatrzymują ciepło.

Dla dzieci możesz wypróbować nasz przepis na gorącą czekoladę!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *