Jak przygotować kawę mrożoną

Przepis na ICE COFFEE: Jak przygotować pyszne letnie orzeźwienie?

Nadchodzą gorące letnie dni, a wraz z nimi zwiększone zapotrzebowanie na orzeźwiające napoje. Co byś powiedział na połączenie lodowatego orzeźwienia i przyjemnego kofeinowego przebudzenia? Jeśli kusi Cię pyszna kawa mrożona, mamy dla Ciebie przepis. Jak łatwo przygotować to letnie orzeźwienie? Jakich składników potrzebujesz? Przygotuj się na chwilę pełną smaku i świeżości i odkryjmy, jak zrobić wspaniałą kawę mrożoną.

kawa mrożona

Dlaczego warto przygotowywać kawę mrożoną w domu?

Kawa mrożona to świetny napój na sezon letni. Jest idealną alternatywą dla gorącej kawy, ponieważ może przyjemnie schłodzić. Kawa mrożona jest często wzbogacana składnikami takimi jak mleko, cukier, różne syropy lub aromaty, aby nadać jej charakterystyczny smak. Może być podawana w różnych wariantach, takich jak mrożona kawa z mlekiem, mrożona latte lub mrożona frappé.

Wypróbuj również nasz przepis na kombuchę i skosztuj świeżego letniego napoju

Co jest potrzebne do przygotowania domowej kawy mrożonej?

Podstawą jest oczywiście kawa mielona lub napój kawowy instant. Najlepiej jednak używać kawy drobno mielonej, która najlepiej nadaje się do przygotowania smacznej i wysokiej jakości kawy mrożonej. Oczywiście należy również mieć czystą i zimną wodę do kawy.

Do schłodzenia kawy potrzebna będzie również odpowiednia ilość lodu, najlepiej pokruszonego na mniejsze kawałki. Cukier i mleko to opcjonalne, ale zdecydowanie zalecane składniki do dopracowania smaku.

Jaki sprzęt przygotować do przepisu na kawę mrożoną?

Logicznie rzecz biorąc, ekspres do kawy lub inny sprzęt do przygotowywania kawy jest koniecznością. Możesz korzystać z różnych metod przygotowywania kawy, takich jak na przykład prasa francuska, ekspres do kawy z filtrem lub kroplówka.

Ponadto z pewnością będziesz potrzebować wystarczająco dużego pojemnika, tj. szklanki lub kubka, aby wymieszać kawę z lodem. Łyżka jest również niezbędna do mieszania kawy z wodą i lodem. Możesz również użyć blendera lub shakera, aby przygotować smakową kawę mrożoną z mlekiem.

Jak przygotować kawę mrożoną?

Jak przygotować kawę mrożoną? Przedstawiamy przepis na kawę mrożoną przygotowywaną w ekspresie do kawy. Jak przygotować kawę mrożoną z ekspresu do kawy?

  1. Przygotuj mocną porcję kawy w ekspresie do kawy. Użyj dwa do trzech razy więcej kawy niż zwykle, aby uzyskać bardziej intensywny smak nawet po zmieszaniu z wodą i lodem.
  2. Poczekaj, aż kawa ostygnie do temperatury pokojowej, uzupełnij ją wodą, a następnie dodaj pokruszone kostki lodu.
  3. Po umieszczeniu kostek lodu w szklance do kawy, zalej napój zimnym mlekiem lub śmietanką. Można też dodać cukier lub inny ulubiony słodzik. Następnie wystarczy zamieszać i mrożona kawa jest gotowa do picia!
Jak przygotować kawę mrożoną

Przepis na mrożoną kawę z mlekiem

Przygotuj mocną porcję kawy za pomocą ulubionej metody – na przykład francuskiej prasy lub klasycznego ekspresu automatycznego. Pozwól kawie ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie dodaj przygotowane wcześniej kostki lodu.

Za pomocą shakera lub blendera ubij mleczną piankę i wlej ją do mrożonej kawy. Stosunek kawy do mleka można dostosować do własnych upodobań.

Jakie są inne wskazówki dotyczące przygotowywania idealnej kawy mrożonej? Na przykład, możesz spróbować dodać do tego przepisu wodę z tonikiem. Konkretnie, wymieszaj małe espresso z kostkami lodu i wodą z tonikiem. Rezultatem będzie doskonale orzeźwiający alkoholowy napój kawowy. Co więcej, przygotowanie tego napoju jest naprawdę szybkie i łatwe. Zaleca się jedynie dodanie kawy jako ostatniego składnika.

Czym udekorować i uzupełnić kawę mrożoną?

Można spróbować dodać bitą śmietanę na wierzch mrożonej kawy, którą następnie można posypać kakao. Alternatywą jest dodanie syropu karmelowego do mrożonej kawy, aby nadać jej słodki smak. W tym samym celu można zetrzeć ciemną lub mleczną czekoladę do kawy i posypać nią mrożoną kawę.

Świeże owoce, takie jak maliny, jagody lub plasterki cytrusów, są również doskonałym wyborem do aromatyzowania kawy mrożonej. Aby uzyskać jeszcze bardziej lodowaty smak, dodaj gałkę lodów – lody czekoladowe i waniliowe to najlepsze połączenie dla tej kawy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *