bulion

Przepis na rosół mięsny: 3 pyszne buliony dla prawdziwych smakoszy

Chcesz ugotować porządny rosół mięsny i szukasz w wyszukiwarce „przepisu na rosół”? W zależności od użytych składników, bulion mięsny oferuje nie tylko nieskończony wybór aromatów, smaków i delikatnych, wyrafinowanych doznań smakowych. Przedstawiamy 3 przepisy na pyszne buliony mięsne dla prawdziwych smakoszy. Co jest potrzebne do ich przygotowania?

zupa

Rosół mięsny

Rosół mięsny to solidna dawka uczciwego, smacznego jedzenia, które jednocześnie ma całe spektrum pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Dostarczają organizmowi dobroczynnych substancji, takich jak aminokwasy i kolagen.

Do jego przygotowania potrzebne są kości, skrawki i chude mięso. Potrzebne będą także warzywa korzeniowe oraz, w zależności od gustu i fantazji, inne rodzaje (brokuły, groszek, kapusta, cukinia, dynia). Podczas gotowania warzyw do bulionu uwalniane są nie tylko witaminy i minerały, ale także substancje zapewniające lepsze spalanie tłuszczu. Dlatego też w programach dietetycznych można uwzględnić buliony z różnych rodzajów mięsa (wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina, dziczyzna).

Odpowiednio przygotowany rosół dosłownie dostarcza organizmowi energii, dlatego warto podawać go rekonwalescentom w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i odporności. Do zup tych można używać różnego rodzaju przypraw i innych składników, takich jak grzyby, kasza, płatki owsiane, makarony, kruszonka i inne.

Rosół z kurczaka z brokułami

Składniki na 6 porcji

  • 1,8 l wody
  • 1 kg części kurczaka do zupy, 1 udko z kurczaka
  • 250 g brokułów
  • 3 duże marchewki
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 mały seler
  • tłuszcz do smażenia warzyw
  • sól
  • 6 kawałków liścia laurowego, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek pieprzu, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki

Procedura przygotowawcza

Dokładnie opłucz kurczaka, a następnie smaż w garnku w wyższej temperaturze ze wszystkich stron, łącznie z przekrojoną na pół cebulą, aż mięso i cebula się zarumienią i uzyskają piękny brązowy kolor. Dodać wodę, sól i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, odtłuszczając pianę.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: oczyść i dokładnie umyj wszystkie warzywa, marchewkę i seler przekrój na pół, podsmaż na oleju. Po godzinie gotowania do bulionu dodać warzywa wraz z przyprawami. Brokuły podzielić na małe różyczki i chwilę gotować na parze (5-7 minut), następnie zdjąć z ognia.

Zupę gotuj przez 3/4 godziny, następnie odcedź, ostudź i wstaw do lodówki. Następnego dnia odsączamy tłuszcz z powierzchni, doprowadzamy bulion do wrzenia, możemy doprawić kurkumą, mielonym czarnym pieprzem lub szczyptą chili w zależności od upodobań, zdejmujemy z ognia i dodajemy różyczki brokułu. Podawać na talerzu z kawałkiem kurczaka, przekrojoną na pół marchewką i kawałkiem selera.

przepis na rosół z kurczaka

Rosół wołowy z grzybami i gradem

Składniki na 8 porcji

  • 2,5 l wody
  • 1/2 kg ossobuca (lub żeberka wołowe)
  • 1 kg kości wołowych
  • 4 duże marchewki
  • 1 sztuka pora
  • 2 kawałki pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych grzybów
  • 200 g gotowanej kaszy jęczmiennej
  • tłuszcz do smażenia warzyw
  • 10 sztuk liścia laurowego, 12 kulek ziela angielskiego, 10 kulek papryki, pęczek selera, pietruszki, szczypiorku
  • sól

Procedura przygotowawcza

Mięso i kości myjemy i krótko smażymy ze wszystkich stron wraz z jednym kawałkiem cebuli, aż się zarumienią. Następnie zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu. Raczej tzw. przeciągnij przez 2 godziny, zbierz powstały hałas.

Po dwóch godzinach dodać pieczone warzywa korzeniowe i drobno zmiażdżone ząbki czosnku. Gotuj przez kolejne pół godziny, następnie odcedź, obierz mięso i pokrój warzywa w koła.

W czasie gotowania przygotuj grzyby (które namoczyłeś dzień wcześniej). Dokładnie je umyj, krótko podsmaż na tłuszczu i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut na małym ogniu. Do bulionu mięsnego dodać razem z ugotowaną kaszą jęczmienną i warzywami. Podawać na talerzu z kawałkami ugotowanego mięsa, udekorować gałązką pietruszki, szczypiorkiem lub pokrojonym w krążki porem.

Łagodny bulion z indyka

Składniki na 6 porcji

  • 1/2 kg skrzydełek z indyka
  • 1/2 kg szyjek indyczych
  • 4 sztuki marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszka
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 sztuki pomidorów
  • 8 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 plasterki imbiru, gałązka pietruszki
  • sól
  • 1,8 l wody

Procedura przygotowawcza

Mięso z indyka myjemy i obsmażamy ze wszystkich stron w wyższej temperaturze. Zalać wodą, dodać przyprawy m.in. imbir i sól. Doprowadzić wszystko do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Następnie dodajemy podsmażone warzywa i umyte pomidory, gotujemy kolejne pół godziny i odcedzamy.

Odcedzone warzywa, oprócz pomidorów, pokroić w paski i włożyć z powrotem do bulionu. Odcedź pomidory. Podawać z mięsem z indyka i dowolnym dodatkiem (makaron, grzanki, kruszonka). Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

przepis na wywar z indyka

Chcesz ugotować również danie główne i brakuje Ci pomysłów? Przeczytaj nasze inspiracje na szybki lunch.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *