jak wędzić mięso

Wędzenie mięsa: jak to zrobić, ładowanie mięsa i drewno do wędzenia

Wędzenie mięsa jest najbardziej odpowiednie w miesiącach zimowych. Chciałbyś spróbować wędzenia mięsa w domu, ale nie wiesz jak to zrobić? Nie wiesz jakiego mięsa użyć, jak je zamarynować i jak długo wędzić? Doradzimy ci. Dowiesz się również, jakiego drewna używać i na co zwracać uwagę podczas wędzenia w domu.

palenie

Wędzenie mięsa

Wędzenie mięsa jest bardzo popularne. Można to robić w domu w domowej wędzarni. Wędzone mięso nie tylko świetnie smakuje, ale także konserwuje mięso. Oprócz mięsa można również spróbować wędzenia sera, kiełbas lub szynki.

Jak wędzić mięso w domu?

Podstawą jest wędzarka. Można ją zbudować samodzielnie lub kupić. Zanim zaczniesz wybierać, upewnij się, że masz odpowiedzi na kilka pytań. Jak często chcesz korzystać z wędzarni? Dla ilu osób będziesz wędzić? Czy chcesz, aby wędzenie było tak proste, jak to tylko możliwe, czy też chcesz poświęcić na to więcej czasu? Drewniane wędzarnie domowe są prawdopodobnie najbardziej popularne, ale jeśli czujesz się komfortowo, możesz również kupić wędzarnię elektryczną.

Jak długo wędzić mięso?

To zawsze zależy od rodzaju mięsa, wielkości poszczególnych kawałków i sposobu wędzenia. Ogólnie rzecz biorąc, wędzenie na zimno jest powolne i może trwać nawet kilka dni. Wędzenie ciepłym dymem zajmuje mniej czasu, na przykład 8-10 godzin. Wędzenie gorącym dymem jest najszybsze i trwa około 2-5 godzin.

Błędy podczas wędzenia mięsa

Przed rozpoczęciem wędzenia warto zapoznać się z najczęściej popełnianymi błędami podczas wędzenia mięsa. Staraj się ich unikać. Dużym błędem jest wędzenie w brudnej wędzarni. Ludzie często popełniają również błędy przy wyborze drewna (na przykład drewno iglaste nie nadaje się do wędzenia), nieprawidłowo ustawiają temperaturę wędzenia lub nieprawidłowo ładują mięso. Mięso, które jest przesolone lub niedosolone nie smakuje dobrze, więc sól musi być używana ostrożnie, a przepisy i zalecenia muszą być przestrzegane.

wędzone mięso

Odpowiednie mięso do wędzenia i sposób jego marynowania

Jakie jest najlepsze mięso do wędzenia?

To zależy głównie od Ciebie i tego, co lubisz. Możesz wędzić wieprzowinę, kurczaka, indyka, a nawet ryby. Najlepiej jest wędzić mięso, które ma dużo tłuszczu. W ten sposób nie będzie ono suche po wędzeniu.

Ładowanie mięsa

Przed rozpoczęciem wędzenia należy przygotować mięso. Pokrój mięso na równej wielkości kawałki (waga jednego kawałka powinna wynosić około 1 kg). Jeśli kawałki mięsa będą zbyt małe, istnieje ryzyko, że wyschną w wędzarni. Następnie zamarynuj mięso. Istnieją dwa sposoby ładowania mięsa do wędzenia – na sucho lub na mokro.

Jeśli zdecydujesz się na peklowanie mięsa na sucho, będziesz potrzebować soli (lub soli szybkoschnącej) i ulubionych przypraw. Można również dodać czosnek. Posól i popieprz mięso, a następnie wmieszaj przyprawy i sól w mięso palcami. Następnie zawiń mięso w folię spożywczą i przechowuj w temperaturze do 4°C. Sól musi wniknąć do środka mięsa, a mięso musi stać się miękkie. Może to potrwać do miesiąca.

Jak marynować mięso do wędzenia na mokro? W tym przypadku należy przygotować tak zwaną „pułapkę wędzarniczą”. Wymieszaj 10 litrów wody z 600-800 g soli i dodaj przyprawy i zioła do smaku (zwykle pieprz, jałowiec, rozmaryn…). Krótko zagotować, ale mięso włożyć dopiero, gdy ostygnie. Upewnij się, że mięso jest całkowicie zanurzone w zalewie. Piersi z kurczaka potrzebują 5 dni w likierze, wieprzowina może być marynowana przez miesiąc. Bądź ostrożny, musisz regularnie sprawdzać chochlę i regularnie obracać mięso.

Wędzone mięso i sól

Jak solić mięso do wędzenia? Można je posolić klasyczną solą kuchenną lub kupić tzw. sól szybką. Jest ona również znana jako Praganda. Jest ona szczególnie odpowiednia, jeśli chcesz marynować mięso przez krótszy czas. Sól ta szybciej przenika do środka mięsa, a mięso szybciej staje się kruche. Inne zalety tej soli to zachowanie różowego koloru mięsa (mięso nie szarzeje). Jeśli użyjesz tej szybkiej soli w likierze, znacznie zmniejszysz ryzyko zepsucia się mięsa.

Odpowiednie drewno do wędzenia mięsa

Odpowiednie drewno do wędzenia mięsa to przede wszystkim drewno całkowicie suche. Drewno nie powinno być okorowane, ale także wolne od kurzu, zgnilizny i pleśni. Do większych wędzarni nadają się buk, olcha, wiśnia, jesion. Pod koniec wędzenia można dodać drewno z drzew owocowych. Jeśli nie chcesz, aby mięso było gorzkie, nie używaj drewna z drzew iglastych, które zawiera dużo żywicy. W przypadku mniejszych wędzarni zamiast tradycyjnego drewna stosuje się brykiety wędzarnicze lub zrębki.

drewno do wędzenia

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *