Wspaniałe desery: 3 sprawdzone przepisy z naszej domowej książki kucharskiej

Wspaniałe desery: 3 sprawdzone przepisy z domowej książki kucharskiej

Chcesz przygotować wspaniałą niespodziankę na swoją wizytę i brakuje Ci inspiracji? Nie wiesz co zrobić na deser? Nie uwierzysz, ile wspaniałych przepisów możesz przygotować, nie spędzając nad nimi godzin. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na proste, szybkie i pyszne desery i ciasta. Którego wypróbujesz?

Wspaniałe desery

Kawałki Hrabiny lub Ciasto Hrabiny

Zastanawiasz się, co upiec do kawy lub na wizytę? Spróbuj tego deseru, którego nazwa pochodzi od zamku. Ciasto hrabiny składa się z czterech warstw. Poniżej znajduje się warstwa kruchego i zwartego ciasta. W środku znajduje się nadzienie jabłkowe z orzechami, nad nim czapeczka z białka jaja, a na końcu cienka warstwa utartego ciasta. Wszystko to składa się na pyszny deser jabłkowy, który z pewnością pokochasz.

Ciasto

  • 400 g mąki zwykłej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia

Pożywny

  • 10 jabłek
  • 4 białka jaj
  • 100 g mielonego cukru
  • cukier, cynamon, wanilia, posiekane orzechy i rodzynki do smaku

Metoda

Ze składników wyrabiamy ciasto, oddzielamy około ¼ i wkładamy do zamrażarki. Resztę rozwałkuj na blachę i połóż na blasze do pieczenia.

W międzyczasie przygotujemy nadzienie. 10 jabłek obrać, zetrzeć na tarce i udusić z cukrem, cynamonem,
wanilia, orzechy i rodzynki. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder.

Na cieście rozsmaruj nadzienie jabłkowe, przykryj śniegiem i zetrzyj na wierzch ciasto z zamrażarki. Pieczemy
w piekarniku nagrzanym powoli do 160°C.

Kawałki Hrabiny lub Ciasto Hrabiny

Muffinki z malinami i kawałkami czekolady jako szybki deser

Jeśli szukasz czegoś prostego do upieczenia, najłatwiejszą opcją są muffinki. Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu i istnieje mnóstwo różnych odmian i smaków. Jednocześnie jest łatwy w przenoszeniu, dzięki czemu można zabrać je rano do pracy, dać dzieciom na przekąskę, czy też zjeść na deser do popołudniowej kawy. Przedstawiamy Wam przepis na szybkie i bardzo soczyste muffinki malinowe z czekoladą.

Suche składniki

  • 170 g mąki (gładka + ok. dwie łyżki półgrubej)
  • 80 g cukru (4 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao holenderskiego
  • maliny według upodobań
  • 100 g 50% czekolady kuchennej, pokrojonej na kawałki

Płynne składniki

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 40 g masła (roztopionego i ostudzonego)

Metoda

Najpierw wymieszaj oddzielnie w dwóch miskach składniki suche (maliny zostaną dodane w kolejnym etapie) i płynne.
Następnie wymieszaj suchy i płynny produkt. Teraz nadszedł czas, aby dokładnie wymieszać maliny, tak aby
w babeczkach pozostały kawałki malin.

Następnie włóż ciasto do foremek. Powierzchnię możemy także posypać kawałkami czekolady. Pieczemy dalej
gorące powietrze ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu muffinki nie powinny być raczej całkowicie wysuszone miękkie i giętkie. Nasz szybki deser już jest!

Muffinki z malinami i kawałkami czekolady jako szybki deser

Ciasteczka czekoladowe

Brownie to deser czekoladowy pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Do produkcji wykorzystuje się ciasto zagniecione mąką i kakao. Do ciasta można dodać kawałki czekolady lub inne składniki takie jak orzechy czy rodzynki. Przepis na brownie pojawił się po raz pierwszy w książce kucharskiej Boston Cooking-School autorstwa Fannie Farmer w wydaniu z 1896 roku. Czy spróbujesz tego ulubionego deseru czekoladowego? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Ciało

  • 350 g czekolady kuchennej (50-60%)
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g granulowanego cukru
  • 150 g mąki zwykłej

Krem (jeśli mamy czas)

  • 400 g kremowego jogurtu (10%)
  • 1 śmietana do ubijania (40%)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 zagęstnik do śmietanki

Lukier (jeśli nie mamy czasu 🙂 )

  • 250 g czekolady do gotowania
  • masło lub tłuszcz
  • Coś do posypania, na przykład suszone maliny

Metoda

Czekoladę i masło rozpuść w łaźni wodnej. Jajka i cukier ubić na pianę i dodać
roztopioną czekoladę z masłem. Po wymieszaniu dodać więcej mąki.

Piec w temperaturze 140°C ok. 50 minut.

Zanim nasz korpus zostanie upieczony, przygotujemy krem ​​do dekoracji. Jeśli się spieszysz, po prostu polej ciasteczka polewą czekoladową i udekoruj suszonymi malinami.

Jeśli masz czas i chcesz spróbować tradycyjnego przepisu, przygotuj brownie ze śmietaną. Dzień wcześniej odstaw jogurt do lodówki na gazę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ubić bitą śmietanę
za pomocą zagęszczacza. Na koniec wszystko mieszamy i dekorujemy nasze brownie kremem.

Wspaniałe desery

Na śniadanie lub przekąskę wypróbuj nasze popularne przepisy na płatki owsiane.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *