mniszek lekarski

Gorzki mniszek lekarski: jego działanie lecznicze i zastosowania

Sezon wiosenny daje świetną okazję do regeneracji organizmu, wzmocnienia wątroby i zaopatrzenia organizmu w solidną dawkę skutecznych substancji bioaktywnych, których brakowało mu zimą. Jak na zamówienie Matka Natura pozwala wiosną rosnąć absolutnie wyjątkowym ziołom leczniczym – przede wszystkim jest to mniszek lekarski, a następnie pokrzywa dwuliścienna.

Miesiące marzec i kwiecień są najbardziej odpowiednie na wzmocnienie i regenerację wątroby i pęcherzyka żółciowego, ponieważ zimą są one przeciążone. Nie bez powodu mówi się, że osoby regularnie pijące herbatę z mniszka lekarskiego, a także z pokrzywy, będą długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

Mniszek lekarski – gorzka wiedźma

Mniszek lekarski, znany również jako jaskier, to bardzo odporna bylina zielna z rodziny Staraceae. Kwitnie od marca do maja obficie jasnożółtymi kwiatami, wyrastającymi na wydrążonych łodygach z przyziemnej rozety liści.

Wszystkie części tego zioła mają właściwości lecznicze – korzeń, liście, łodyga i kwiat. Wiosna to najlepszy czas na zbieranie liści, łodyg i kwiatów. To w nim mają najwyższą zawartość korzystnych substancji, zwłaszcza gorzkich. Najlepszym czasem na zbiór korzenia jest jesień, gdyż zawiera on najwięcej inuliny – naturalnego cukru.

mniszek lekarski

Mniszek lekarski i jego substancje czynne

Niesamowitą odporność mniszka lekarskiego zawdzięczamy wysokiej zawartości polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Substancje te są produkowane przez rośliny w celu ochrony przed zjedzeniem przez zwierzęta roślinożerne, światłem słonecznym, grzybami i innymi patogenami, a spożyte w podobny sposób chronią organizm ludzki przed chorobami cywilizacyjnymi.

Do najważniejszych polifenoli zawartych w mniszku lekarskim należą kwasy organiczne, alkaloidy, lignany, glikozydy i kumaryny. Ziele zawiera także znaczną ilość inuliny – naturalnego cukru, chlorofilu, kwasu foliowego, witamin z grup B, C (głównie w młodych liściach) i K, karotenoidów oraz składników mineralnych – m.in. magnezu i potasu. Gorzki smak rośliny zawdzięcza substancji zwanej taraksacyną.

Wpływ mniszka lekarskiego na organizm ludzki

  • Wspomaga produkcję żółci.
  • Korzystnie wpływa na pracę wątroby, substancje zawarte w zielu zapewniają detoksykację i regenerację tego ważnego narządu.
  • Obniża poziom szkodliwego cholesterolu.
  • Wysoka zawartość kwasu foliowego (witaminy B 9) zapewnia prawidłową metylację metioniny – aminokwasu powstającego podczas spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka, jaj), w ten sposób chroniąc organizm człowieka przed chorobami cywilizacyjnymi.
  • Zawartość witamin z grupy B oraz magnezu powoduje ogólne działanie relaksujące, uspokajające i przeciwdepresyjne.
  • Wysoka zawartość naturalnego cukru inuliny pozytywnie wpływa na pracę trzustki, regularne picie herbaty w przypadku problemów z tym narządem znacząco poprawia ogólny stan zdrowia.
  • Stosowany jest we wspomagającym leczeniu cukrzycy II. typ.
  • Pomaga wypłukać niechciany cukier z nerek i tym samym zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.
  • Zawarte w zielu karotenoidy, luteina i zeaksantyna, chronią wzrok człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stanowią doskonałą profilaktykę tak poważnych chorób jak np. zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Wysoka zawartość chlorofilu jest istotna dla prawidłowego ukrwienia, przyspiesza także gojenie ran i ogólną regenerację organizmu.
  • Profilaktyka chorób onkologicznych.
  • Zwiększenie czujności układu odpornościowego.
  • Dzięki zawartości inuliny wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy.

Jak używać mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski można jeść na surowo. Garść młodych soczystych liści lub osiem łodyg dziennie zapewni odpowiednią podaż wszystkich substancji aktywnych. Inną opcją jest przygotowanie herbaty, wywaru z korzenia, nalewki lub miodu. Liście mniszka lekarskiego mają również szerokie zastosowanie w kuchni zimnej.

Przygotowanie naparu z liści lub kwiatów: 1 łyżeczkę suszonego ziela lub 6 dużych liści lub kwiatów zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić do zaparzenia na 5-7 minut, odcedzić i pić letnią pół godziny przed lub po posiłku od drugiego do trzeciego razy dziennie.

Przygotowanie wywaru z korzenia: 1 łyżeczkę suszonego lub 2 łyżeczki świeżego, oczyszczonego i drobno posiekanego korzenia zalać 250 ml wody, krótko zagotować i odstawić na 15 minut. popijać letnią wodą dwa razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Dzięki dużej zawartości substancji aktywnych mniszek lekarski stanowi integralną część nalewek ziołowych wspomagających pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki.

mniszek lekarski

Lecznicze zastosowania mniszka lekarskiego

Młode listki kremu leczniczego doskonale sprawdzają się jako bomba witaminowa w wiosennych sałatkach warzywnych. Świetnie smakuje z rzodkiewkami, różnego rodzaju sałatkami czy szczypiorkiem.

Z stokrotek, bluszczu i mniszka lekarskiego można przygotować sałatkę ziołową, która świetnie komponuje się na przykład z jajecznicą lub omletami.

Aby szybko zregenerować siły, możesz przygotować smoothie z mniszka lekarskiego: zmieszaj garść umytych młodych liści z jednym bananem, jednym kawałkiem kiwi i 2 dcl mleka migdałowego lub innego, a dosłownie stworzysz zastrzyk życia, który przywróci Ci siły Twoje stopy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *